top of page
sağlıklıII cilt.jpg
hpv nedir

HPV (Human Papilloma Virüs) Nedir ?

HPV , genital siğil olarak bilinen kondilomların oluşmasından sorumlu olan viral bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaştığı bilinen bu virüs , insan vücudunda uzun yıllar herhangi bir belirti vermeden varlığını koruyabilmektedir. Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde, çok eşliliğin yaygın şekilde yaşanmasının da etkisiyle yaygınlığı artan HPV, kişilerin huzur ve konforunu kaçırıyor.


Ancak bu noktada iç rahatlatıcı bir ayrıntıyı paylaşmak gerekir. HPV, vücuttan atılabilen bir virüstür. Bu, tüm uluslararası HPV kongrelerinde bilinen ve ortaya konulan bir gerçektir.

​

Hpv’nin 40 tipi yüksek veya düşük risk olarak belirlenmektedir. Bu tiplerden 15-20 tanesi ise yüksek risk onkojenik tiplerdir. DNA testi ile düşük düzeyde bulunan Hpv varlığı saptanmaktadır.

​

HPV (Human Papilloma Virüs) , cinsel yolla bulaÅŸarak, rahim aÄŸzı kanseri, penis kanseri, ağız ve gırtlak kanserlerine neden olmaktadır. Genital bölgeye yerleÅŸerek siÄŸil oluÅŸumuna da yol açabiliyor. Tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması için muayenelerinizi ihmal etmeyin ! 

hpv belirtileri

HPV (Human Papilloma Virus) Belirtileri Nelerdir ?

HPV genellikle kiÅŸinin kendi kendine yaptığı muayene esnasında anlaşılmaktadır. HPV’nin kuluçka döneminin deÄŸiÅŸkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmemesi sıkça görülen bir durumdur. Yani enfekte olur olmaz belirti vermeyebilir. Bu durumda kiÅŸinin kendini iyi analiz etmesi, herhangi bir ÅŸüpheli durumda uzman bir doktordan yardım alarak hastalığın teÅŸhis edilmesi gerekmektedir.

 

Ä°lk belirtiler arasında; enfekte olan bölgede kaşıntı ve siÄŸil görülmektedir. Bu tarz ÅŸüpheli durumlar sonrasında doktor muayenesi ve HPV Testi ile HPV’nin varlığı kesinleÅŸtirilir. Hpv kendi haline bırakıldığında belki 2 sene sonra vücuttan atılacak ancak önemli olan o süre içerisinde vücudunuza en az tahribatı vermesidir. Bu nedenle hpv vücutta ne kadar az durursa saÄŸlığınız açısından o kadar olumludur.

​

HPV, kadın hastalarda en sık 18-25 yaÅŸlarında, erkek hastalarda ise en sık 23-30 yaÅŸları arasında görülür. Ä°leri ki yaÅŸlarda nadiren ortaya çıkan HPV, 50 yaÅŸ üstü kadınlarda da görülebilmektedir. Genital bölgede çıkan siÄŸiller sıradan deÄŸildir. Erken teÅŸhis çok önemlidir.

hpv testi

HPV Testi (HPV–DNA–PCR) Nedir?

HPV-DNA PCR tekniÄŸi uygulandığında düÅŸük düzey HPV pozitiflikleri de yakalanabilmekte ve latent, sinsi enfeksiyonlar dahi saptanabilmektedir. Hastalığın erken tanısında HPV Testi büyük önem taşımaktadır.

 

Erkeklerde ve kadınlarda eÄŸer siÄŸil benzeri oluÅŸum yok ise erkeklerde postüral sürüntü, kadınlarda da smear fırçasıyla alınan vajinal doku örnekleriyle Hpv testi yapılmaktadır. Genital siÄŸil oluÅŸumu var ise siÄŸillerden alınan örnekle Hpv testi çalışılabilmektedir.

hpv testi kimlere

HPV Testi (HPV-DNA) Kimlere Yapılır ?

  • Cinsel hayat aktifliÄŸinin 3. Yılından itibaren tarama amaçlı yapılması ve her 3 yılda bir tekrarlanması gerekmektedir.

  • Pap-smearde ASCUS/ LSIL saptanması sonrasında kolposkopi endikasyonunun belirlenmesi amacıyla yapılması gerekmektedir.

  • Tedavi bitiminde HPV pozitifliÄŸinin takibinin gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla yapılmalıdır.

tarama testleri

Tarama Testleri Neden Yaptırılmalıdır?

Hpv’nin , Rahim AÄŸzı ( Serviks ) kanserinin %90’nından sorumlu olduÄŸu bilinmektedir. Erkeklerde ise testis kanserine yol açabilmektedir. Bu nedenle HPV enfeksiyonu var ise erken teÅŸhis oldukça elzemdir. Tarama testlerinin yapılması , hastalığın ilk evrelerinde saptanarak tedavinin olumlu sonuçlar vermesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

HPV Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır? Tedavide Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

HPV Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır? Tedavide Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Tedavinin amacı siÄŸili ortadan kaldırmaktır. Tedavi seçiminde ; siÄŸil sayısı , boyutu, anatomik yerleÅŸim yeri, hasta seçimi, tedaviye ikincil yan etkiler ön plana çıkar.

​

Tedavi  seçenekleri ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir ; 

1) Elektrokoterizasyon (Domain Surgical's FMX)

2)Cerrahi Eksizyon 

3) Kriyoterapi

4) Lazer Uygulaması

5) Medikal Tedaviler 

​

Bunlar arasında en sık uygulanan yöntem ; her bir siÄŸilin yakılması (koterizasyonu)dur. Bu yöntem diÄŸerlerine göre daha kolay ve maliyeti düÅŸük bir yöntemdir. 

​

Domain Surgical Fmwand : Domain Surgical Fmwand cihazı, bazı önemli açık ameliyatlarda kullanılan hastaya daha konforlu bir tedavi imkanı sunan oldukça etkili bir yöntemdir. Domain Tedavisi , diÄŸer koterizasyon iÅŸlemlerinde olan , hastanın üzerine plak yerleÅŸtirilmesi yada hastanın üzerinden elektrik akımı geçirilmesi gibi nadiren de olsa hastaya zarar verebilecek herhangi bir yan etkisi olmayan çok daha saÄŸlıklı bir tedavi seçeneÄŸidir.

(Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)

​

Koter : Koter, kaleme benzeyen yapıda ucu iÄŸneli bir alettir. SiÄŸillerin bulunduÄŸu bölgeye temas ile içinden elektrik akımı geçirilir ve siÄŸillerin bu ÅŸekilde kuruması saÄŸlanır. Bu uygulama sırasında lokal anestezi yapılarak bireyin acı hissetmemesi saÄŸlanır. SiÄŸillerin yanması ile kondilom lezyonları azalmış olur. HPV'nin varlığına bir etki yaratmaz.

​

Ä°laç Tedavisi : Enfekte olan bölgedeki siÄŸillerin alınması sonrasında , HPV'nin tümüyle vücuttan atılmasının amaçlandığı takviye tedavi yöntemidir.

HPV Bulguları Nelerdir ve Erkekte Ne Gibi Sağlık Problemleri Oluşturur?

HPV Bulguları Nelerdir ve Erkekte Ne Gibi Sağlık Problemleri Oluşturur?

HPV ile enfekte olmuÅŸ erkeklerde veya kadınlarda bulgular aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bu nedenle , enfeksiyon etkeni virüsün ne zaman kapıldığı ile ilgili zaman tayin etmek oldukça zordur. HPV vücutta kalıcı hale gelirse genital siÄŸillere veya bazı kanserlere sebep olabilir. HPV'nin bazı insanlarda saÄŸlık problemi oluÅŸtururken neden bazı insanlarda oluÅŸturmadığı kesin olarak bilinmemektedir. EÄŸer karnın alt bölgesinde , peniste , yumurtalıkların (testis) cildinde, makatınızda , siÄŸil , kabartı ve yaralar görürseniz mutlaka bizimle iletiÅŸime geçin. 

HPV - Kanser Ä°liÅŸkisi Nedir?

HPV - Kanser Ä°liÅŸkisi Nedir?

Erkeklerde HPV'ye baÄŸlı kanserler sık deÄŸildir. Ancak immün sistemi zayıf olan ve anal siÄŸili olan erkeklerde kanser geliÅŸme miktarı diÄŸer durumlara göre fazladır. HPV'nin kendisi kanser deÄŸildir ancak hücresel düzeyde oluÅŸturduÄŸu deÄŸiÅŸiklikler ile özellikle servikal (rahim aÄŸzı), penis, vulva , makat , ağız-boÄŸaz kanserlerine neden olabilir. HPV'ye baÄŸlı oluÅŸan bu kanserler oldukça yavaÅŸ geliÅŸirler ve bazen tanı konulması yıllar alabilir. HPV'ye baÄŸlı kanserler erken tanı konulduÄŸunda çoÄŸunlukla tedavi edilebilen kanserlerdir. 

bottom of page