top of page

HPV Aşısı Nedir? HPV Aşısı Kimlere Uygulanır? HPV Genotipleme Testi Nedir?

HPV cinsel yolla bulaşan ve kadın genital sisteminde siğil oluşumuna ve daha ileri aşamalarda da rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. HPV aşısı kadında direk rahim ağzı kanserine yol açan HPV tip 6, 11, 16, 18 virüslerine yönelik geliştirilmiş bir aşıdır. Bu aşının kullanımı ile kadında genital siğil ve rahim ağzı kanseri gelişiminin önüne geçilmiş olur. Hpv aşısı erkeklere de uygulanır, kadın cinsel temasla erkekten bu virüsü alır yani erkekler HPV virüsün taşıyıcısıdır. Korunma amaçlı yapılan aşının erkek genital bölge siğilleri üzerinde tedavi edici etkisi yoktur.


HPV aşısı özellikle hiç cinsel ilişkiye girmemiş, 9 ve 26 yaşları arasındaki kadınlarda önerilir. İlerleyen yaşlarda, 40 yaşlarına kadar aşının yapılması önerilmektir. Amaç daha önce hiç virüsle karşılaşmamış kadınlarda, cinselliğin başlaması ile olası HPV enfeksiyonu riskini tamamen ortadan kaldırmaktır. Eğer kadının daha önceden cinsel yaşantısı varsa öncelikle smear testi ile HPV tiplemesi yapılmalıdır. Smear testinde kansere neden olabilecek HPV tip 6, 11, 16, 18 tespit edilmemişse, HPV aşısı uygulanmalıdır.


Hpv genotipleme testi siğil oluşumu var ise alınan siğil üzerinden, siğil yok ise genital bölgeden fırça yardımıyla alınan örnek ile yapılır. Alınan bu örnekler laboratuvarda incelenerek hpv virüsünü taşıyorsanız hangi tip olduğunu göstermektedir.


Genital siğil oluşumu var ise Hpv karşı tarafa bulaşmaktadır. Siğillerin kökten tedavisi bu neden önemlidir.




25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page